Udomiteljstvo, je li to za mene?

Posvojenje ili udomiteljstvo? Jednako, a različito. Kako bi zainteresiranima olakšali eventualnu odluku o udomiteljstvu, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je Barbara Sajko iz Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.

Glavna je razlika u tome što je udomiteljstvo privremena, a posvajanje trajna skrb o djetetu. Udomitelji mogu biti krvni srodnici djetetu i zapravo predstavljaju svojevrsni most između djeteta i njegove prave obitelji, dok posvojitelji nisu u rodu s djetetom te imaju sva prava kao da su im biološki roditelji. Kod udomiteljske obitelji, dijete zadržava kontakt sa svojim biološkim roditeljima, dok toga kod posvojenja nema. Praksa je pokazala da je najviše djece koja se daju na udomljavanje ili posvajanje iz obitelji u kojima su zanemarena zbog roditelja koji su ovisnici, psihički bolesnici...

Odrastanje u obiteljskom okruženju važno je za svako dijete. Nažalost, mnoga djeca nemaju tu sreću, pa toplinu doma biološke obitelji moraju zamijeniti udomiteljskom obitelji. Biti udomitelj predivan je poziv koji Vam pruža mogućnost činjenja velikog djela - na trenutak, a možda i duže postajete nit vodilja u bolji život za jedno posebno dijete. Želite li znati što je to udomiteljstvo ili pak dobiti odgovore na pitanje je li to za Vas, dođite na motivacijsku radionicu: 'Udomiteljstvo, je li to za mene', u organizaciji Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.

Motivacijska radionica će se održati 03. travnja u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na radionici ćete saznati: Što je to udomiteljstvo i kako postati udomitelj? Osvijestiti svoje osjećaje vezene uz poziv prema udomiteljstvu. Kako napraviti mali korak k pozitivnoj promjeni u vašem životu.