Na Pagu počelo snimanje serije 'The terror' Ridleyja Scotta

Epizode televizijske serije 'The Terror američke kabelske kuće AMC, nadnaravnog trilera inspiriranog misterioznim nestankom kraljevske ekspedicije poslane da istraži sjeverozapadni prolaz preko Arktika, snima  se na otoku Pagu, objavio je HAVC. Snimanje će se odvijati do 29. travnja, a na setu će raditi 85 hrvatskih filmskih djelatnika te će biti angažirano i 60 domaćih statista.

Serija se temelji na adaptaciji istoimenog romana Dana Simmonsa, a prati pomorsku ekspediciju iz 1847., predvođenu kapetanom Johnom Franklinom (Ciaran Hinds) i njegovim pomoćnikom Francisom Crozierom (Jared Harris), koja dvije godine ostaje zarobljena u ledu. Brod napada misteriozni predator što uhodi posadu te ju prisiljava na neizvjesnu i očajničku igru preživljavanja.

Scenaristi i kreativni producenti serije su David Kajganich i Soo Hugh. Izvršni producenti su Ridley Scott i David W. Zucker iz tvrtke Scott Free, Alexandra Milchan i Scott Lambert iz tvrtke Emjag Productions te Guymon Casady iz Entertainment 360. Scott Free, Emjag Productions i Entertainment 360 produciraju seriju u suradnji s AMC Studios. AMC je naručio 10 jednosatnih epizoda, a premijera se očekuje tijekom 2017. godine. 

The Terror se u Hrvatskoj snima i uz pomoć mjera filmskih poticaja, kojima se produkcijama jamči povrat 20 posto lokalno ostvarenih troškova, U pet godina postojanja ovih mjera 34 produkcije snimale su u Hrvatskoj i potrošile gotovo 400 milijuna kuna te su, osim ekonomske dobrobiti, osigurale i svjetsku promociju domaćih lokacija. Trend privlačenja najboljih svjetskih produkcija se, uz netom završeno snimanje Robin Hooda u Dubrovniku, evidentno nastavlja.