Bebe više plaču u Italiji manje u Njemačkoj

Bebe više plaču u Britaniji, Kanadi, Italiji i Nizozemskoj nego u drugim zemljama dok u Danskoj, Njemačkoj ili Japanu plaču najmanje, objavili su znanstvenici. Istražujući koliko u svijetu bebe plaču u prva tri mjeseca britanski psiholozi izradili su univerzalne 'karte' normalnog plakanja u tom razdoblju.

Bebe se već u prvim tjednima života uvelike razlikuju po tome koliko plaču, kazao je Dieter Wolker koji je vodio istraživanje na sveučilištu Warwick. Možemo više doznati proučavajući društva u kojima manje plaču uključujući i to radi li se o načinu na koji roditelji postupaju ili drugim faktorima povezanima s trudnoćom i genetikom.

Bebe u Britaniji, Kanadi i Italiji plakale su prosječno najmanje tri sata dnevno najmanje tri dana u tjednu, pokazalo je istraživanje. Istraživanje je pokazalo da u prva dva tjedna života bebe plaču prosječno dva sata dnevno. Nešto više plaču sljedećih nekoliko tjedana dok ne dosegnu vrhunac s prosječno dva sata i 15 minuta plakanja dnevno u dobi od šest tjedana. Potom se to smanjuje na prosječno sat i deset minuta do dobi od 12 tjedana. No postoje varijacije pa neke bebe plaču tek 30 minuta dnevno dok druge plaču i po pet sati.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Pediatrics bilo je obuhvaćeno 8700 beba.

Wolker kaže kako 'karta plakanja' može pomoći zdravstvenim radnicima u komunikaciji s roditeljima oko pitanja plače li beba previše u prva tri mjeseca života i treba li dodatnu potporu.