Dom Ivana Rabuzina otvara vrata turistima

Turistička zajednica Novog Marofa i obitelj  jednog od najvećih slikara naive, ali i modernog slikarstva, Ivana Rabuzina odlučili su turistima ponuditi razgledavanje njegova doma i jedinstvene zbirke. Dok zapadni svijet zarađuje milijarde na liku i djelu svojih slavnih sunarodnjaka, u Hrvatskoj su takve priče rijetkost, ali svakako dobrodošle. 

Mjesto Ključ u pitomom je novomarofskom kraju. U njemu je kuća slikara Ivana Rabuzina. Njezin je autor Vjenceslav Richter, jedan od najpoznatijih arhitekata 20-og stoljeća, zajedno s Rabuzinom kreirao dom po mjeri slikara.

Od samog početka atrakcija, kuća se gradila od 75. do 80. godine prošlog stoljeća. Akustična osmerokutna blagovaonica, dnevna soba kao izložbeni prostor. Vitrine čuvaju porculan koji je Rabuzin oslikao za Rosenthal.

Drugi se Rabuzinovi dani događaju u Kulturnom centru, koji nosi slikarevo ime. Izloženi su akvareli, osmišljeni suveniri.

Slikar koji je elementima iz prirode stvarao dojam nestvarnog, idealnog na više od pet tisuća slika te kazališnim zastorima u dalekom Japanu, zaslužuje skretanje s puta u ovozemaljski Rabuzinov raj.