Otvoren 24. Festival glumca

U Vinkovcima je s predstavom Vitez slavonske ravni HNK u Osijeku počeo 24. festival glumca. Publika Vukovarsko-srijemske županije s užitkom je gledala predstavu nastalu po jedinom slavonskom romanu Marije Jurić Zagorke, u režiji Dražena Ferenčine. Duhovitim dosjetkama glumci su nasmijavali publiku, ali se na kraju, sa snimkom Skype razgovora s mladićima u Dublinu, suočila s vlastitom realnošću emigracija iz slavonske ravnice.

Festival monodrame i komorne scene, 24. Festival glumca posvećen je glumcu i njegovu stvaralaštvu. Ove će se godine održavati do 20. svibnja u nekoliko gradova Vukovarsko-srijemske županije. Donosi 18 predstava iz deset hrvatskih gradova po odabiru selektora Siniše Ružića.

Ove godine grad domaćin Festivala su Vinkovci, a u devet festivalskih dana publici toga grada, te Vukovara, Županje, Iloka i Otoka sa svojim će se recentnim stvaralaštvom predstaviti kazališta iz Zagreba, Velike Gorice, Siska, Splita, Omiša, Osijeka, Varaždina, Virovitice, Vinkovaca te Mostara. Festivalski program uključuje ukupno 18 predstava koje je izbornik Ružić odabrao među 61 prijavljene.

Iz Zagreba na Festival dolaze "Kao na nebu" Gradskog dramskog kazališta Gavelle, "Traži se novi suprug" Satiričkog kazališta Kerempuh, "Velika zvijerka" Kazališta Planet Art, "Kako život" Kazališta Moruzgve, "Demokracija" Udruge Riječi/Prave/Predstave, "Sarmica" Kazališne grupe Lectirum, te "Pluća" Teatra Exit, nastala u koprodukciji s Domom kulture Kristalna kocka vedrine Gradskim kazalištem Sisak.

Iz Velike Gorice izabrana je predstava "I živjele su sretno?" Scene Gorica POU Velika Gorica, a iz Splita "Buža" Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, te "Cabaret Splićanke" Gradskoga kazališta mladih u Splitu.

Iz Omiša na Festival se plasirala monodrama "Ja sam dama" Centra za kulturu Omiš Gradskoga kazališta Mali princ, a izbornik se odlučio i za predstave "Vitez slavonske ravni" Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku, "Oćeš, nećeš, doktor" Kerekesh teatra iz Varaždina, "(Slučajni) Perverznjak" Gradskoga kazališta Joza Ivakić Vinkovci te "O ljubavi" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Nije zanemarena ni najmlađa publika, za koju su organizatori pripremili tri predstave namijenjene mlađem uzrastu; "Duricu male ljubavi" Gradskog kazališta Žar Ptice iz Zagreba, "Bijelog jelena" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, te "2,14 h" Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku.

Ponajbolja glumačka umjetnička ostvarenja na Festivalu bit će nagrađena s četiri Nagrade Fabijan Šovagović, Nagradom Ivo Fici za glumca/icu do 28 godina, Nagradom Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradom Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Uz statuu Fabijan Šovagović, Ivo Fici i Nevenka Filipović, laureati dobivaju i novčanu nagradu.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca.