22. lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas je počelo  22. lutakarsko proljeće na kojem će u pet gradova, 19 općina i pet ustanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te u Orašju (BiH) nastupiti 18 kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će odigrati ukupno 110 izvedbi predstava.

Županijski dio 22. lutkarskog proljeća počeo je u Drenovcima na županjskom području izvedbom predstave "Priča s morskog dna" osječkog Kazališta Branka Mihaljevića i prigodnim obraćanjem vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića. U vukovarskom Hrvatskom domu, izvedbom predstave 'Veliko puževanje' GK Zorin dom iz Karlovca i pozdravnim govorom pomoćnice ministrice kulture Ive Hraste Sočo, započeo je vukovarski dio manifestacije.

Nakon svečanosti otvorenja vukovarskog dijela festivala, u Dvrocu Eltz, održana je svečana dodjela priznanja Zvonko Festini za životno djelo. Ovogodišnji lauretati su Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, osim lukarskih predstava u sklopu 22. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se i bogat popratni program. Tako će se u zgradi Hrvatskog doma u Vukovaru održati izložba fotografija Lutke autora Ivana Špoljareca  te izložba Od slikovnjaka do vragobe autora Štefke Batinić i Berislava Majhuta, radionica za djecu Ilustracija slikovnica Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba te forum Kazalište namjenjen edukaciji stručnih suradnika u školama. Vinkovci će pak biti domaćin Drugog susreta književnika za djecu na lutkarskom proljeću.

Manifestacija traje do subote, 8. travnja.