Kovinotiskarska tradicija obitelji Prosoli

Tvornice sa serijskom proizvodnjom preuzele su veliki dio njihova posla, ali ima još pokoji vrijedni kovinotiskar. Među njima su i otac i sin Prosoli iz Ruda pokraj Samobora.

'Naš zanat se zove ili kovino pojasarenje ili kovino tiskanje. To znači da  kovinotokar može izraditi alate, ali ne može napraviti gotovi proizvod. On izrađuje kalupe, a ne izrađuje gotove proizvode. Dok mi možemo napraviti i taj kalup i napraviti gotovi proizvod', objašnjava Tomislav Prosoli. On je nekada gledao svoga oca Mirka kako od komada kovine izrađuje uporabne predmete. Danas je situacija obrnuta, na sreću, jer tako se nastavila tradicija bavljenja kovinotiskarstvom u obitelji Prosoli. Sada je Mirko u mirovini, ali i dalje pomaže u poslu koliko može jer posao je težak, a to je bio i razlog zašto ni njegov sin nije odmah krenuo očevim stopama: 'U početku mi se taj posao nije sviđao. Dosta je fizički naporam i težak i bio sam u nedoumici, nastaviti ili ne. Na kraju me tata uvjerio. Rekao je kako ovaj zanat sve više odumire i kako će se isplati nastaviti'.

Posao je bio već uhodan, alati su bili spremni za preuzimanje. Izrađuju proizvode koji su uglavnom na bazi bakra ili aluminija, poput kotlića za fiš, rakiju, kotlova za svinjokolju i džezvice za kavu. Prodaju ih putem interneta, oglasnika, a velikim dijelom i kod kuće. No ipak, najveći udio u poslu im je suradnja s velikim tvrtkama za koje izvlače velike komade metala, koje nije lako napraviti. Kao uostalom ništa u ovom poslu. Zato je posebno sretan Mirko zbog sinove odluke da nastavi tradiciju kovinotiskanja. A i Tomislav je s vremenom zaista zavolio taj posao.