Pčelari s diplomom

Dvadesetak članova šibenske udruge 'Pčela' primilo je diplomu pčelara. Treća je to generacija školovanih pčelara u udruzi. Na tečaju su prošli teorijski i praktični dio, a mentori su im bili iskusni pčelari, profesori s velikogoričkog Učilišta za obrazovanje odraslih 'Apis'. Pčelari kažu, naučeno će im itekako pomoći u radu s košnicama.

Nakon što su odslušali 30 sati teorije, zasukali su rukave. I naučeno primijenili na terenu - u Grebaštici. Dvadesetorici polaznika pčelarstvo je prije svega hobi. A svaki savjet, vezano i za formiranje pčelinjaka i za proizvodnju i obradu pčelinjih proizvoda, zlata je vrijedan. Školom su zadovoljni svi. Početnicima daje krila. A iskusni pčelari uhvate se kako u radu koji put i griješe.Na šibenskom područuju godišnje se proizvede 60 tona meda. A ove godine Šibensko-kninska županija s ostalim dalmatinskim županijama ide u projekt zaštite dalmatinskog meda. Trajat će četiri godine. Zaštitit će se: cvjetni med, bagrem, kadulja i vrisak.

Pčelari svoje proizvode prodaju na kućnom pragu. Inače, rad šibensko-kninskih pčelara potiče i Županija - subvencijama.  U Županiji su registrirane četiri udruge. A za njih se iz proračuna izdvaja godišnje oko 60 tisuća kuna. Pomaže i država. 'Što god se kupi u svrhu pčelarstva država sufinancira Savez pčelarstva s 50 posto', ističe Tonči Mrša. Jer nemali se novac troši na seljenje pčela. Pa im teško pada to što prosječni Hrvat godišnje pojede samo kilogram meda. Školu pčelarenja završilo je 60-ak šibenskih pčelara. Novostečeno zvanje upisuje se i u radnu knjižicu. I zbog toga su diplomu u džepu Šibenčani i priželjkivali. Ipak, predavačima je najviše stalo da naučeno znanje njihovi učenici primjenjuju u praksi.