10 dana astronomije širi spoznaje o svemiru

Daruvar je ovih dana bliže zvijezdama, jer tamo se održava jedinstvena manifestacija – 10 dana astronomije. Na različitim lokacijama teleskopima se promatra dnevno i noćno nebo, mnogo je predavanja i radionica na koje se odazivaju naši vrsni stručnjaci i znanstvenici. Ove godine središnja je tema mogućnost života u svemiru.

Ako im se znanost približi na zabavan i zanimljiv način odmalena, počet će se njome i baviti. Zato astronomiju ustrajno afirmira i daruvarsko društvo Kumova slama. 

Ima li života u Svemiru i kako ćemo ljude preseliti na druge planete, astronauti, Sunčev sustav, svemirska era čovječanstva - neke su od tema. Danas zapravo nismo ni svjesni koliko naša civilizacija ovisi o svemirskoj tehnologiji. Kad uzmemo, recimo, satelite koji nadgledaju Zemlju, prate što se događa u atmosferi Zemlje, prate klimu, kazao je astronom Ante Radonić.

Svi se sjećamo Lajke - prvog psa poslanog u svemir. No mnoge su vrste životinja slane u svemirske misije kako bi prokrčile put čovjeku. Od majmuna i štakora do, oku nevidljivoga, vodenog medvjeda. To se može vidjeti na zanimljivoj izložbi Dunje Županić u Hrvatskom domu u Daruvaru.