Wonderland - idealna zemlja očima učenika

Kako stvoriti idealnu državu, projekt je u kojem sudjeluju učenici Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka te iz još četiriju zemalja - Poljske, Turske, Portugala i Finske.

Osječka je škola ovih dana ugostila tridesetak učenika i nastavnika iz te četiri zemlje a zajedno rade na stvaranju idealne države - Wonderlanda. Izradili su zastavu, grb i logo, na radionicama uče o zakonima i politici kako bi postali aktivni građani Europske unije. Jedna od komponenti Wonderlanda je i zdrav način života, pa su se u projekt uključili i sportski klubovi, nutricionisti i liječnici.

'Ideja je potaknuti učenike na kreativnost razvijanjem raznih vještina, potičemo ih i na razmišljanje o idealnoj školi, odnosno kako bi ona trebala izgledati.', kaže profesorica Monika Romanovska, idejna začetnica projekta. A tu su uvijek zanimljiva pitanja. Kako bi izgledao idealan školski sustav i sat? 'Svi želimo više otvorenog prostora za nas, više sportskih aktivnosti, mogućnosti u školi, da se malo skrate sati, da profesori budu više nasmijani, da ne bude ništa previše napeto, da bude opušteno školovanje.', kaže Domagoj Kjačić. Kako će točno izgledati idealna država ovih srednjoškolaca, znat ćemo za godinu i pol. No nema dvojbe - ideja imaju na pretek.