Mladi svjesni prednosti strukovnih škola

Zanimanja poput tokara, strojobravara ili CNC operatera posljednjih su godina jako tražena. Pa su neke škole prvi put nakon desetak ili više godina upisale po dva razreda strojobravara ili mehatroničara.

Mnogobrojne tvrtke traže taj profil zanimanja, a sve češće i stipendiraju učenike kako bi odmah nakon srednje škole došli k njima raditi. U Rijeku su na 'državno natjecanje tokara i srodnih zanimanja' došli najbolji iz čak 15 škola. Nakon završetka srednje škole njihovi učenici neće biti nezaposleni ni dana Njihovo zanimanje sve se više traži, a profesori kažu da tvrtke sve češće kucaju na školska vrata u potrazi za budućim strojobravarima i tokarima.

Očito je da se gospodarstvo pokrenulo - kažu profesori u strojarskim i industrijskim školama. Osobito proizvodnja jer bez problema napune razred na upisima, a unatrag pet-šest godina jedva bi imali nekoliko upisanih tokara, strojara ili bravara. 'Jedna naša privatna tvrtka donirala nam je dva numerička stroja i dva klasična stroja. Riječ je o tvrtci koja zapošljava dvjestotinjak ljudu. Naši učenici kod njij idu na praksu, a oni ih po završetku obrazovanja zaposle.', kaže Ivan Smojver, voditelj natjecanja. Ovim je učenicima jasno da su izabrali zanimanje s kojim će se odmah zaposliti. Nažalost, mnogobrojni će njihovi vršnjaci provesti godine na zavodu za zapošljavanje zbog pogrešnog odabira škole.