'Molise: Kultura, gastronomija i teritorij'

'Molise: Kultura, gastronomija i teritorij' - trodnevna je manifestacija koja se održava u Zadru. Zajednica Talijana ugostila je vrsne kuhare, proizvođače, vina i ulja te mozzarele, sve kako bi tu talijansku pokrajinu približila  Zadranima, a poznato je da hrana ruši sve barijere i govori sve jezike

Kuhar Colombo Vincezi uči ih ripremati jela izvorno iz regije iz koje dolazi, Molisea. Škampe sam kupio na ribernici. Svi jadranski su dobri. A uz ocat, sol, rajčice, prošek ili bijelo vino, sve se može pojesti, i to sirovo, kaže on. Tko ne voli sirovo, može jesti rakove ulovljene koćom, kuhane na pari.

Budući zadarski kuhari naučit će i tirikove – poput kuhinjske krpe koja će spriječiti suhoću jela. Sve ovo organizira se kako bi se pojačala prekogranična suradnja. Neki smatraju  da su moliški Hrvati došlu u Italiju upravo iz okolice Zadra. Ako je suditi po specijalitetima koje je spremio kuhar - sličnosti ima mnogo, a varijacija beskonačno.