Dva hrvatska postignuća laureati Nagrade EU za kulturnu baštinu

Dvije od nagrada najvišeg europskog priznanja 'Europa nostra' na području kulturne baštine dolaze u Hrvatsku. Jedna za konzervatorsko-restauratorske radove na rijetkoj baroknoj drvenoj Kapeli svetog Martina u pokupskom selu Stari Brod, a druga je priznanje Ferdinadu Mederu za predani rad na zaštiti hrvatske kulturne baštine.

Nagradu je 2002. pokrenula Europska komisija, dodjelu i izbor nagrada vodi organizacija Europa Nostra, a cilj je na taj način pridonijeti većem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškog resursa europskog gospodarstva i društva. Nagradu podupire program Europske unije Kreativna Europa.


Zbog iznimnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju, usavršavanju i podizanju svijesti, Europska komisija i organizacija Europa Nostra ove su godine Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu/nagradu Europa Nostra nagradile ukupno 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja. Njih je neovisno stručno povjerenstvo odabralo među ocijenjene 202 prijave iz 39 europskih zemalja.

To je u najširem smislu sve ono od prostora, arhitekture, predmeta, umjetnina i svega onoga što nas okružuje i u čemu prepoznajemo vrijednost prošlih generacija, svih onih koji su sa posebnim umjećem i sa posebnim ljudskim potencijalom ostvarili i nama prenijeli u naše nasljeđe, a na nama je da to prenesemo budućim generacijama, smatra povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder.

U svojoj čestitci nagrađenima, predsjednik organizacije Europa Nostra, slavni operni pjevač Plácido Domingo, posebno se osvrnuo na sve one koji su zahvaljujući svom hvalevrijednom talentu, strastvenoj predanosti i velikodušnosti omogućili da ta iznimna postignuća postanu dio izabrane skupine od oko 450 izuzetnih postignuća ovjenčanih nagradom Europa Nostra u posljednjih 15 godina. Čestitke laureatima uputio je u posebnom priopćenju povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics. Istaknuo je kako takvi projekti naglašavaju važnost uloge kulturne baštine u životu i društvu, što je osobito važno danas, kada je Europa suočena s mnogim velikim društvenim izazovima.