Satni mehanizmi tirolskog majstora Wandelina Jägera

24. travnja točno u podne na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se izložba studenata s odsjeka Povijesti umjetnosti koji već godinu dana proučavaju satne mehanizme iz 19. stoljeća i majstora koji ih je izradio.

U samostanu Sv. Vinka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, stoji jedan satni mehanizam koji je zainteresirao studentice povijesti umjetnosti sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Mehanizam je to tirolskog majstora Wandelina Jägera koji na poziv časnih sestara ovdje postavlja mehanizam ure u toranj zvonika 1963. godine. U XIX. stoljeću na području Tirola, ali i daleko izvan njega, najpoznatije ime vezano za preciznu mehaniku bilo je ono obitelji Jäger, naime proizvodili su pouzdane mjerače vremena za javne prostore. 'On je u svojoj zemlji na području monarhije bio jako poznat. O njemu su se javljale vijesti na način koji možemo usporediti s vijestima o današnjim 'slavnim' osobma. Naprimjer, vijest o tome da su njegovi roditelji proslavili zlatni pir', kaže dr. sc. Sanja Cvetnić, redovita profesorica na odsjeku Povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 
'Otkriven je podatak o dva sata u SAD-u. To smo pronašli u novinama, njegov predak nam je to potvrdio. To je važno da se utvrdi koliko je njegovih satova cirkuliralo u to vrijeme, a to je stotinjak', ističe studentica Rafaella Tassoti.

Nakon satnog mehanizma u Frankopanskoj, Jäger je postavljao i druge slične diljem Hrvatske - u Daruvaru, Bjelovaru, Karlovcu, Varaždinu, Ova skupina vrijednih studenata i njihova profesorica obišli su sve lokacije kako bi utvrdili u kakvom se stanju nalaze. 'Želja nam je bila prvo napisati znanstveni rad, a zatim smo odlučili organizirati izložbu. Nakon svih istraživanja, znamo da je postavio devet velikih mehanizama. Od toga je pet očuvano do neke mjere. Ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini. Jedan u Daruvaru je u potpunosti u funkciji. Postavljen je 1880. godine', objašnjava Rafaella. Satni mehanizmi onog doba bili su vrhunac tehnologije. Osim što je Jäger bio urar, bio je i vrstan kovač te je sve ure u potpunosti izrađivao sam. Došlo je novo vrijeme, s njime i automatske ure, a stari vrijedni satni mehanizmi ovog majstora pali su u zaborav. Želja ovih studentica i njihove profesorice je potaknuti vlasnike, ali i javnost da ih obnove, a time možda i vrate u upotrebu.