Dodijeljene stipendije 'Za žene u znanosti'

Četiri mlade znanstvenice, doktorica medicine, specijalizantica neurokirurgije Marina Raguž, diplomirana inženjerka agronomije - bilinogojstva Maja Žulj Mihaljević, magistra inženjerka ekoinženjerstva Darija Juretić Perišić i magistra fizike Tena Dubček dobitnice su stipendije programa 'Za žene u znanosti'.

Program 'For Women in Science/Za žene u znanosti' pokrenut je 1998. godine s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu. Program nagrađuje znanstvenice s područja prirodnih znanosti, istovremeno ih potičući na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja. Od očuvanja bioraznolikosti do otkrivanja tajni gena, od pronalaska lijekova različitih bolesti do istraživanja svijeta u kojem živimo i svemira u kojem se nalazimo, ove izvanredne znanstvenice koje se nagrađuju na 5 kontinenata, posvetile su svoje živote unaprjeđenju znanja i dobrobiti čovječanstva.

Stipendijama Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti'  zaključno s 2017., nagradili su 42 izvanredne mlade znanstvenice na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Program 'Za žene u znanosti' realizira se uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a stipendija se dodjeljuje u suradnji s vrhunskim hrvatskim znanstvenicima okupljenim u Izbornom povjerenstvu koje odlučuje o dobitnicama vrijedne stipendije od 5.000,00 eura (jednokratna isplata u kunskoj protuvrijednosti). Osim financijskog stimulansa, stipendija predstavlja i značajno priznanje za dosadašnji te podršku i motiv za budući znanstveni rad mladih nada hrvatske znanosti. Tri nagrađene znanstvenice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su o svojem znanstveničkom putu, ali i planovima.