9. Međunarodna izložba kamelija u Opatiji


Tradicionalna izložba kamelija u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija u Opatiji održat će se od 7. do 9. travnja, a na njoj će svi uzgajivači i građani koji cijele godine uzgajaju i njeguju ove biljke nježnih cvjetova predstaviti javnosti svoje najljepše primjerke.

Svečano otvorenje izložbe je 7. travnja u 18 sati u Umjetničkom paviljonu 'Juraj Šporer' uz nastup učenika Glazbene škole 'Mirković'. Posjetitelji će moći razgledati fotografije cvjetova i grmova kamelija te ocijeniti žive cvjetove, a bit će izloženi i radovi učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Osnovne škole 'R. K. Jeretov' Opatija te članica Batik grupe Zajednice Talijana iz Rijeke.

Tijekom trajanja izložbe , 8. i 9. travnja od 10 do 19 sati, posjetitelji će moći kupiti sadnice kamelija članova uzgajivača te suvenire na temi kamelija koje su izradili članovi udruge. Na Cvjetnicu, 9. travnja, u paviljonu Šporer održat će se nastup na harmonici dr. Mihalja Ivkovića, koji će nastupiti i na završnom dijelu Dana kamelija i izložbe u 18 sati, kada će se proglasiti najljepše kamelije po ocjeni stručnog žirija i glasova posjetitelja, kao i najljepšeg rada učenika opatijske škole. Poseban gost ovogodišnje Izložbe je grupa od stotinjak ljubitelja kamelija iz gradova smještenih oko talijansko-švicarskog jezera Lago Maggiore (Verbania, Locarno), a koji će također izlagati sa svojim cvjetovima.