Dubrovnik se izložbom prisjetio razornog potresa od prije 350 godina

U Dubrovniku se održavaju Dani kršćanske kulture, u sklopu kojih je organizirano zanimljivo predavanje i postavljena izložba vezano uz potres koji je prije 350 godina razorio grad.

Na današnji dan 1667. Dubrovnik je pogodio snažan potres, koji ga je sravnio do temelja. Jedan je to od najjačih potresa koji su pogodili ovo područje. Najvažniji izvor informacija o potresu pisma su svjedoka, o čemu je na predavanju govorila predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Slavica Stojan. Također, otvorena je i izložba arheološkog bogatstva triju dubrovačkih katedrala, koje su tijekom povijesti izgrađene jedna na drugoj, a upravo je druga, romanička katedrala, potpuno uništena u velikoj trešnji.
Tri vremena, tri stila, tri katedrale - svaka izgrađena na temeljima one prethodne. Prvi je put predstavljeno pravo arheološko bogatstvo dubrovačkih katedrala. 'Mi danas znamo da Dubrovnik posjeduje tri katedrale na mjestu svoje današnje, barokne katedrale i da je svaka od tih katedrala bila izrazito dobro opremljena vrhunskim umjetninama i na njoj su radili vrhunski majstori, pod utjecajem talijanskih, ali i nekih lokalnih', kaže Petar Strunje, student povijesti umjetnosti. Dok voditelj projekta Ivan Viđem dodaje: 'Radi se o kamenoj plastici i fragmentima skulpture bizantske, dakle prve dubrovačke katedrale, i romaničke katedrale, dakle druge katedrale koja je srušena u velikom potresu 1667. godine.' 

Upravo tema potresa, odnosno Velike trešnje, zaokuplja maštu brojnih Dubrovčana. Tog 6. travnja 1667. godine Dubrovčani nisu ni slutili što im se sprema. Pisma svjedoka najvažniji su izvor informacija o potresu. Poslužila su znanstvenicima u otkrivanju stvarne jačine potresa. No možda još i važnije, pisma koja se čuvaju ne samo u Dubrovniku nego i u arhivima diljem Europe, svjedoče o životu u potpuno uništenom gradu te ponovnom uzdizanju iz ruševina u još boljem izdanju.