Još jedna nagrada Tvrđavi svetog Mihovila

Splitski dizajnerski dvojac Kazinoti - Komenda dobio je priznanje za turističku signalizaciju na Tvrđavi svetog Mihovila. Njihov projekt - pa tako i tvrđava - bit će dio putujuće izložbe Međunarodnog instituta za informacijski dizajn, koja će biti predstavljena na svim kontinentima.

Stajala je 170 tisuća kuna. A njome se olakšalo snalaženje unutar složene fortifikacijske strukture. Turistička signalizacija na Mihovilu priznanje je dobila u kategoriji Way showing. 'Misao vodilja nam je bila dati jedan novi sloj na tvrđavi. Tvrđava je kroz povijest nadograđivana. Svako razdoblje u povijesti je dalo je nešto novo postojećem stanju.', objašnjava Mišo Komenda. U komisiji su sjedili svjetski priznati dizajneri i sveučilišni profesori. I tri tisuće posjetitelja - zna dnevno proći kroz tvrđavu koja se reklamira pod sloganom - kultura s pogledom.

Posjetitelji Mihovil istražuju s pomoću 60-ak ploča. 'Utvrdili smo nekakve smjerove kretanja za koje mi želimo da se turisti njima kreću. I na svakoj povijesnoj znamenitosti kojih na tvrđavi ima poprilično, pogotovo grbova kojih ima osam, postoji neka oznaka koja govori kada je ona nastala.', ističe Josip Pavić iz Odjela za kulturnu baštinu Tvrđave kulture Šibenik. Turistička signalizacija s potpisom splitskog dvojca među 50-ak je nagrađenih radova iz 20 država. Njihov projekt bit će uvršten u publikaciju te putujuću izložbu Instituta. Na turneji će izložba biti dvije godine. I obići će sve kontinete. Dizajnersko rješenje priznato u Beču primijenit će se i na tvrđavi Barone - drugoj šibenskoj revitaliziranoj tvrđavi. Na njoj će turistička signalizacija biti postavljena do lipnja.