Kakve opasnosti prijete djeci na internetu

Sigurno ponašanje djece na internetu projekt je koji se od početka školske godine provodi u zadarskim školama. Policijski djelatnici, psiholozi i pedagozi pokušali su otkriti kakve sve opasnosti prijete djeci na internetu.

Podaci su alarmantni. Gotovo 60 posto zadarskih osnovnoškolaca doživjelo je neki oblik nasilja na internetu, a 35 posto njih na društvenim mrežama ima prijatelje koji im nisu prijatelji u stvarnom životu. Dio projekta je i osvještavanje roditelja o opasnostima koje njihovoj djeci prijete na internetu. Djeca se internetom koriste svakodnevno i o njemu mnogo znaju. No premlada su da prepoznaju opasnosti koje od njega prijete poput lažnih profila na društvenim mrežama, cyber bulling i predatore na internetu. Roditelji često teže idu u korak s razvojem tehnologije. Elektroničko nasilje uglavnom se događa dok je dijete kod kuće pod roditeljskim nadzorom, roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti ga.

Roditelji moraju stvoriti odnos povjerenja s djetetom kako bi im se ono povjerilo. Razgovor je ključan, smatra struka. 'Njih 80 posto vrijeme provodi na internetu zato što im je dosadno. 13 posto djece dobilo je zahtjev za slanjem neke seksualizirane fotografije nekoj drugoj osobi. Nadamo se da nakon svih tih predavanja doći do porasta broja prijavljenih kaznenih djela. Pretpostavljam da je tamna brojka puno veća nego što se prijavljuje.', kaže Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica. Istraživanje Udruge roditelja Korak po korak pokazalo je da čak 77 posto roditelja nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na internetu, a čak njih 92 posto ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.