Verdijev 'Don Carlo' u zagrebačkom HNK

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras će se održati posljednja ovosezonska operna premijera, Verdijev Don Carlo. Riječ je o postavljanju treće verzije Verdijevog Don Carla, na kojoj je sam skladatelj radio više od 20 godina.

Nema poznate svjetske operne kuće koja nije postavila i izvodila ovu veličanstvenu operu i to od Scale preko Metropolitana, potom britanske kraljevske opere, bečke, da ne nabrajam dalje.

Godine 1867. u Parizu je praizveden Don Carlo, nakon Razbojnika i Luise Miller, treća Verdijeva opera prema predlošku Friedricha Schillera, koja je izazvala podijeljena mišljenja. Dvije su verzije - francuska s pet činova i talijanska s četiri čina. Ništa ljudsko nije mi strano, govorio je Verdi, stavljajući uvijek u središte svojega stvaralaštva čovjeka, često posežući za sižeima velikih dramatičara i romanopisaca kakvi su Shakespeare, Hugo ili Schiller, koji su mu bili najmiliji.

Fabula opere prati životnu sudbinu prijestolonasljednika španjolskoga trona, Don Carla, koji je zaručen za francusku princezu Elizabetu Valonsku. Opera Don Carlo, obrađuje teme poput sraza generacija, odnosa između oca i sina, neostvarene ljubavi i političke situacije, a koje su sve povezane jednim glavnim motivom - nedostatkom slobode i prostora za osobno izražavanje.

Pod ravnanjem Elia Boncampagnija i u režiji Dereka Gimpela u glavnim ulogama nastupaju Luciano Batinić, Adela Golac Rilović i Tomislav Mužek.