Ionescova drama 'Nosorog' premijerno u Splitu

Francuski klasik teatra apsurda Eugène Ionesco rijetko se igra u hrvatskom glumištu pa će njegova drama 'Nosorog' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu večeras u 20,30 sati biti tek druga premijera te antidrame u nas. Prva je bila u zagrebačkoj Komediji 1962. godine.

Predstava koja proputuje moralni relativizam i povučenost intelektualaca pred otvorenim dvojbama društva zadnja je dramska premijera ove sezone u splitskom HNK-u.

Predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala, a glavne uloge tumače Mijo Jurišić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović i Zorana Kačić Čatipović. U ostalim ulogama pojavljuju se Marjan Nejašmić Banić, Josip Zovko, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović, Monika Vuco, Sara Ivelić i Franjo Đaković.

U autorskom timu osim redatelja Golovka koji potpisuje i koncept scenskog prostora su još i dramaturg Jasen Boko, Karolina Šuša zadužena za scenski pokret, suradnica za govorne zborove Bruna Bebić, kostimograf Mladen Radovniković, skladatelj Mirko Krstičević, jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova, te oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.