Na Zemlji raste 60.000 vrsta drveća

Na Zemlji raste 60.065 vrsta drveća, pokazala je nedavno objavljena sveobuhvatna studija. Organizacija Botanical Garden Conservation International (BGCI) sastavila je popis koristeći podatke koje je prikupilo 500 članica. Znanstvenici se nadaju da će poslužiti kao sredstvo za zaštitu rijetkih i ugroženih vrsta kojima prijeti nestanak, piše BBC.

Studija, objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Sustainable Forestry, pokazala je da najviše vrsta živi u Brazilu, njih 8715. Osim polarnih područja u kojima nema drveća, dio Sjeverne Amerike uz Arktik regija je s najmanje vrsta, manje od 1400.

Drugi podatak koji proizlazi iz istraživanja je da se više od polovice vrsta (58 posto) može naći u samo jednoj državi, što govori o tome da su izložene velikim rizicima od ljudske aktivnosti ili ekstemnih vremenskih događaja. Oko 300 vrsta kritično je ugroženo, odnosno u prirodi je ostalo manje od 50 primjeraka, upozoravaju stručnjaci.

Oni su u divljini otkrili neke vrste koje su zbog pretjerane sječe bile na rubu izumiranja. Karomia gigas pronađena je je u zabačenim dijelovima Tanzanije kada su krajem 2016. znanstvenici naišli na samo šest stabala te vrste. Potom su angažirali lokalne stanovnike da čuvaju stabla i jave im kada počnu davati sjeme. Ideja je da se sjeme zasadi u tanzanijskim botaničkim vrtovima, kako bi se vrsta kasnije ponovo  vratila u prirodu.

U BGCT-u očekuju da će se popis mijenjati, jer mu se svake godine dodaje oko 2000 novih vrsta. Tako će se lista osvježavati svaki put kada se imenuje neka nova vrsta, ističu u organizaciji.