Znate li što je šibenska luganiga?

Šibenska luganiga je originalna kobasica za koju recept šibenski mesari čuvaju tri stoljeća. Proizvod je to koji će, nadaju se u Krešimirovu gradu, pridonijeti razvoju i očuvanju šibenske gastrobaštine. Stoga će je ponuditi i turistima. 

Reklamira se kao nematerijalna baština Šibenika. Kažu mesari - čista svinjska pupa miješa se s tajanstvenom ricetom začina i ljekovitog bilja. Recept se ne otkriva ni pod cijenu života.  

Luganige se u Šibeniku rade 300 godina. Donio ih je nepoznati Talijan. No, mijenjali su domaći recept. Dodali su čak četiri nova sastojka. Najstariji pisani spomenik luganige potječe iz 1754 iz Dnevnika kavane i gostionice Petra Vidija. Listu začina i omjere zapisao je prvi dalmatinski kobasičar Vinko Novaković 1922. godine.

Luganika je 'božićna kobasica. Nepcu ili sjedne ili ne. Za Badnjak je svaki šibenski mesar proda i 50 kilograma. A sada će u prodaji biti cijelu godinu. Bacat će se 'tajanstvena' kobasica na roštilj. I takva nuditi gurmanima, gladnima i znatiželjnima. Na taj će se način i dalje čuvati šibenska gastro baština.