Najbolji profesor na svijetu

On je član američke filmske akademije, u komisiji je za dodjelu nagrade Oscar, a nedavno je proglašen i najboljim profesorom na svijetu u području filma. Samozatajan kakav jest malo tko zna da je on tako velika 'faca' - zagrebački profesor Krešimir Mikić kojeg, iako je mnogo slavniji u svijetu filma, u nas često zamjene s glumcem istoga imena.

Profesor Mikić ima počasni doktorat uglednog američkog sveučilišta UCLA, u Hrvatskoj je završio tri fakulteta, a na njih pet u Zagrebu je predavao, odnosno predaje. Od Akademije dramskih umjetnosti, preko studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, Filozofskog i Arhitektonskog fakulteta, do posljednjeg projekta posljednji mu je projekt osnivanje studija filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na privatnoj visokoj školi. Proučavanje i poučavanje o filmu ono je što profesor Mikić živi.

Potpuno je predan filmu, pa osim na zagrebačkim fakultetima predaje i na američkom UCLA, a radio je i na njemačkim sveučilištima koja su zaslužna za još jednu prestižnu titulu koji ovaj profesor ima - naime on je član Američke filmske akademije, nama najpoznatije po dodjeli Oscara. Prijedlog za njegovo članstvo u Akademiji došao je iz Njemačke. Tome je presudilo Mikićevo osobno prijateljstvo, koje traje već 20 godina, i preporuka ni manje ni više nego slavnog redatelja Stevena Spilberga i glumca Clinta Eastwooda, no i još nešto: 'Ja sam veliki filmofil. Do sada sam pogledao, a to imam i dokumentirano, samo što se tiče igranog filma, oko 60 tisuća naslova'. Uz naravno veliko poznavanje svih segmenata filmske umjetnosti profesor Mikić je prije šest godina postao jedan od nekolicine europskih predstavnika u američkoj filmskoj akademiji. Još za života planira objaviti i knjigu koju već piše, a koja će se jednostavno zvati Film je moj život. Jer to je kod profesora Krešimira Mikića zaista tako.