'Gavranfest' i ove godine oduševio Prag

U Pragu završava sedmi Gavranfest, kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama slavnog hrvatskoga književnika Mire Gavrana.

Organizatori festivala su Udruga Lastavica iz Praga, Kazalište Studio Dva iz Praga i Kazalište Palace, takodjer iz češke metropole. Direktor festivala je Nenad Bojić, selektor i producent festivala je František Karoch, koji je za ovogodišnji festival odabrao šest predstava iz pet kazalište. 

To su redom "Sve o ženama”, Teatra DIVA, Bratislava, "Sve o muškarcima" 500. svečana izvedba, Kazališta STUDIO DVA, Prag,  "Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, Teatra 3 D, Prag, "Teško je reći zbogom”, Teatra VIHOR, Beograd (s titlovima na češkom), "Pivo”, Teatra GAVRAN, Zagreb (s titlovima na češkom) i "Sladoled", Teatra GAVRAN, Zagreb (s titlovima na češkom).

Osim kazališnih predstava upriličene su i promocije knjige Mire Gavrana na češkom jeziku pod nazivom Nove komedije iz Hrvatske i poneka drama u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha, okrugli stol na praškom Filozofskom fakultetu UK pod nazivom 'Miro Gavran, kazališni autor u europskom i svjetskom kontekstu', književni susret na kojem je Gavran predstaviio svoj novi roman 'Nekoliko ptica i jedno nebo'.