Sudar svjetova, rubrika emisije #volimnedjelju, osvojila simpatije gledatelja

Rubrika Sudar svjetova redovito se emitira u okviru mozaične emisije #volimnedjelju svake nedjelje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1). Urednica je Andrea Buča, nagrađivana HRT-ova novinarka i voditeljica iz Zadra, te diplomirana redateljica, autorica niza zapaženih novinarskih priča s prepoznatljivim stilom i pristupom temama. Sudar svjetova temelji se na suprotnostima: Andrea Buča kao gradska novinarka odlazi na selo, u tradicionalno okružje, gdje tehnologija još nije poremetila ljudsku i životnu ravnotežu. Zanimljivi i osebujni sugovornici s Andrejom razmjenjuju iskustva, otkivaju neotkriveno ili već zaboravljeno te izriču neizrečeno na sasvim drukčiji i neočekivan način. 

Tako su u Sudaru svjetova gledatelji dosad mogli upoznati guslara Danu Jurića, ojkavce iz Lišana Ostrovićkih, paškoga lovca liganja, pastiricu MarijuTorcidu te raspjevanu kozaricu Katu iz Lovinca. Svi su oni filmski likovi, no jedna me je sugovornica oborila s nogu. To je pastirica Marija, tetka Luke Modrića. Kad se u snimanje uključio i njezin suprug Mićo, dogodio se takav spektakl kakav se događa samo jednom u novinarskoj karijeri. Sve sam to, naravno, pustila u eter, čime su gledatelji bili oduševljeni, ističe Andrea Buča te pojašnjava: Kad je emisija #volimnedjelju bila u povojima, urednici i kolege su me uvjerili da bih trebala raditi ono u čemu sam, kako oni smatraju, najbolja, a to su razgovori s ljudima u njihovu zavičaju. Tako se rodio Sudar svjetova. Dijete sam asfalta, pa selo nisam ni vidjela dok nisam upravo s kamerom počela lutati sporednim puteljcima Lijepe Naše. A ondje sam otkrila čuda! Moje su istinsko nadahnuće iskreni ljudi vedra duha i zanimljivih priča.

Na ekranu se to i vidi, komentiraju Andrejini kolege i suradnici na Hrvatskoj radioteleviziji. Bilo da dođe na šalter u banci, na blagajnu u trgovini ili na proplanak, pristižu komentari na društvenim mrežama, gledatelji pitaju što spremamo za sljedeću nedjelju i kažu da se raduju Andrejinim reportažama, otkriva urednica i voditeljica HRT-ove emisije #volimnedjelju Nevena Rendeli

Andrea Buča ističe kako nije niti slutila da će reakcije biti i tako brojne i tako pozitivne, što joj je dodatan poticaj za daljnje priče. Našemu društvu kronično nedostaje smijeha i vedrine, jednostavnosti i iskrenosti. Katkad mi se čini da smo zaboravili biti ljudi, a mi smo ovdje da se toga ponovno prisjetimo, zaključuje Andrea Buča

HRT-ova emisija #volimnedjelju ima i druge stalne rubrike. U jednoj od njih gledateljima se prikazuje dan u životu poznatih hrvatskih kuhara, a u okviru rubrike 55 u 5 ekipa emisije odlazi u petominutni posjet poznatomu gostu i postavlja mu 55 brzopoteznih pitanja.

Emisiju #volimnedjelju čine iskusna urednička, voditeljska i novinarska lica Hrvatske radiotelevizije: autori emisije Nevena Rendeli i Danijel Despot, urednice Tanja Tušek i Irena Košar te novinari Martina Validžić, Frano Ridjan, Koraljka Maričić i Andrea Buča. Redateljice su Anamaria Corazza i Vesna Luković Žarn, producentica Dunja Sablić, a kostimografkinja Nataša Svekler. Rubriku s Andreom Bučom stvaraju snimatelji HRT-ova centra Zadar te Boris Zupčić i montažer Damir Matešić. 

Emisija #volimnedjelju na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) nedjeljom s početkom u 18.00. Emisija je dostupna i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.