Izgradite i vi hotel za kukce

Hotel za kukce u Centru za prirodu 'Zagorje' u Radoboju dobio je prve ovogodišnje stanare - solitarne pčele. Hotel je postavljen u trnacu starih sorti voća kako bi se povećao broj korisnih kukaca te podignula svijest građana o njihovoj važnosti.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije prošle je jeseni u Rabodoju postavila hotel za kukce. Sad su stigli prvi gosti - solitarne pčele.

Solitarne pčele su pčele koje žive kao samice, one se ne roje, ne žive u košnicama kao pčele medarice, nešto su veće od njih i vrlo su korisne jer izljeću ranije nego pčele medarice, veće su, efikasnije, ističe Dijana Klasić, ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Rupe u hotelu ove pčele iskorištavaju za skladištenje peluda i odlaganja jaja. Korisni kukci prirodni su neprijatelji lisnih i štitastih uši i grinja. Očekujemo da će se u naš hotel još naseliti i bubamare, uholaže, zlatooke i osolike muhe i drugi korisni kukci koji  će doprinjeti većoj biološkoj raznolikosti ovog radobojskog trnaca, objašnjava ravnateljica Klasić.

Ovdje upravo cvjetaju divlje trešnje, stare sorte jabuka, krušaka i šljiva. Svaki bi voćnjak trebao imati hotel za  korisne kukce jer je puno efikasnije oprašivanje, a puno je manje korištenje ili je gotovo nepotrebno korištenje insekticida, naglašava.

Tko želi izraditi hotel za kukce, može kosristiti stabljike bambusa, češere, suhu travu, u drvenim trupcima izbušiti rupe promjera od 8 do 12 milimetara. Na taj način kukcima se pruža sklonište od niskih temperatura.