Plovit će svjetskim morima i prije nego dođu na brod

Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru predstavio je novi nautički i brodostrojarski Transas simulator vrijedan gotovo 3 milijuna kuna. Suvremena oprema osigurat će izvođenje nastave za buduće časnike palube i stroja uz korištenje najsuvremenijih nastavnih pomagala.

Studenti i studentice Pomorskoga odjela Sveučilišta u Zadru plovit će svjetskim morima i oceanima i prije nego što dođu na brod zahvaljujući najsuvremenijoj opremi koju nam je predstavio inženjer nautike Luka Grbić. Opremljeni smo s većinom svjetskih prolaza, većinom kanala i većinom svjetskih luka koje su zahtjevne za navigaciju i kao takve nam daju mogućnost da pripremamo studente upravo za te najteže zadatke, ističe.

Stečeno iskustvo studentima će itekako dobro doći ne samo pri uplovaljavanju u neku od svjetskih luka realno prikazanih na simulatoru već i kod reagiranja u problemskim situacijama, izbjegavanju nesreća, organiziranju ukrcaja i iskrcaja i brojnim drugim poslovima budućih časnika palube i stroja o kojima sanjaju i studentice Vivijana Karić i Laura Pavlović.

Definitivno bih voljela otići na brod kao časnik pa dalje napredovati, kaže Vivijana koja odmalena ima ljubav prema brodovima i želi raditi taj posao. Očekujem da ćemo steći neka nova znanja koja će nam pomoći u budućnosti kada se ukrcamo na brod, kazala je Laura dodajući kako sve više djevojaka upisuje pomorski smjer iz razloga što pušu neki novi vjetrovi.

Osim za edukacijske simulator je namijenjen i za istraživačke svrhe. Mogu se simulirati pomorske nezgode u njihovom nastanku i proučavati ih u svim segmentima, simulirati struje, meteorološke uvjete, vrijedno je sredstvo i za znanstveni rad.

Ljudi se pripremaju za maksimalne odgovornosti, pripremaju se maksimalno biti učinkoviti u uvjetima, pa rekao bih s aspekta znanosti, multidisciplinarnih znanja, rekao je uz ostalo pročelnik Odjela Toni Bielić, istaknuvši sve veći značaj koji tehnologija ima u obrazovanju pomoraca.