Što čitati: o pustolovinama jednog Rumunja ili putopisnu prozu

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Donro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas preporučuje roman o čovjeku koji ne odustaje od svojih snova i knjigu o ljudskoj čežnji da pronađe odgovore na pitanja svih pitanja.


Tuomas Kyrö - Prosjak i zec
Tuomas Kyrö uspješni je finski prozaik, dramski pisac, novinski kolumnist, karikaturist i autor stripova. Do sada je objavio trinaest romana od kojih su neki ovjenčani prestižnim nagradama. Među najčitanijim je autorima u Finskoj, a djela su mu prevedena na niz jezika. Prema romanu 'Staro prigovaralo' snimljen je jedan od najgledanijih filmova u Finskoj posljednjih godina, a 'Prosjak i zec' s uspjehom je postavljen na kazališnu scenu. Riječ je o satiričnom roman u kojem se kao glavni lik pojavljuje Rumunj Vatanescu koji se našao u egzistencijalnoj krizi. Živi u siromaštvu, svjestan kako u vlastitoj domovini za njega ne postoji nikakva nada. On ima nekoliko mogućnosti da se spasi, kako piše na početku: mogao je krasti automobile, skupljati bakar, prodati bubreg ili otići na privremeni rad u Skandinaviju. Stoga prihvaća ponudu da u Finskoj prosjači za račun zločinačke organizacije.

Ruski trgovac ljudima Jegor Kugar, produžena ruka međunarodne kriminalne hobotnice, obećava mu siguran posao, puni pansion i hranu ako pođe s njim u Finsku. Vatanescu trpi sva poniženja i nedaće vođen samo jednom željom: da sinu kojeg je ostavio u Rumunjskoj kupi kopačke. Kada se prosjaci pobune protiv zastrašujućeg Kugara, Vatanescu uspije pobjeći, a premda je i sam u nevolji, pred progoniteljima spasi zeca i njihova zajednička pustolovina može početi; roman se pretvara u pikarski roman koji će ga voditi uzduž i poprijeko cijele Finske, upoznat će galeriju osebujnih likova i njihovih sudbina, družit će se s nesretnim imigrantima i Fincima koji žive u materijalnom obilju, ali isto tako imaju problema.

Roman epizodnog karaktera, svako poglavlje nova Vatanescuova pustolovina. Paralelno priča o Kugaru koji postaje opsjednut mišlju da mu se osveti. Vatanescu se umiješa u neke događaje koji od njega stvaraju junaka u borbi za dobro i prave ljudske vrijednosti, zbog čega postaje popularan na društvenim mrežama, ali i vidljiviji svome progonitelju, a poslije doživljava i političku karijeru. Roman o čovjeku koji ne odustaje od svojih snova, a spletom okolnosti život mu se mijenja na nevjerojatan način. Duhovito, toplo i šarmantno djelo, vrlo privlačno za čitanje, zapravo je neobiča priča o suvremenoj Europi, kapitalizmu i ljudskom srcu - govori mnogo o načinima na koji trenutno funkcionira svijet. Piščev stav je kako čovjek ne može funkcionirati u modernom društvu ako u njemu nije u stanju biti uspješan kao potrošač.


Zoran Žmirić - Putovanje desnom hemisferom

Novi naslov Zorana Žmirića, riječkog književnika koji je odavno nadmašio granice lokalnog književno-umjetničkog kruga, u kojemu godinama djeluje u glazbenim, filmskim i književnim vodama. Njegov roman 'Blockbuster', sa snažnom antiratnom porukom, donio mu je finala književnih nagrada i nagradu 'Književno pero'. 'Putovanje desnom hemisferom' nije klasičan roman, ali je u cjelinu povezan dvjema čvrstim 'kopčama'. Jedna je od njih Corto Maltese, legendarni stip junak koji se ovdje prepoznaje kao generalno nadahnuće knjige i intermedijalna spona. Druga je od spomenutih 'kopči' kružna struktura koja čitatelja na samom kraju, neočekivanim potezom vraća na sam početak i pročitanom daje posve novu i drukčiju dimenziju.

Pripovjedač nas od poglavlja do poglavlja vodi na putovanja raznim stranama svijeta, tekstom koji poprima odlike putopisne proze (u smislu uvjerljivosti i provjerljivosti određenih činjenica), ali je istovremeno i nadmašuje nadgradnjom u smjeru iracionalnog i nadnaravnog, sve u službi glavne ideje koja povezuje niti svih tih ljudi i mjesta s kojima se pripovjedač susreće, a ona je - potraga. Za odgovorima na neka važna, a ponekad i sporedna pitanja, za istinom, smislom, životom.

Čitatelj ima dvostruku priliku čitajući ovu prozu; kretati se raznim prijevoznim sredstvima, osjetiti bilo mora, pustinja, svjetionika, špilja, planinskih vrhunaca i egzotičnih krajeva i susretati neobične ljude, osobenjaka, mudrace, ali istovremeno otkrivati neke mistične dimenzije, tajne starih civilizacija i religija, što sve skupa udaljava od klasičnih putositnica. Knjiga o ljudskoj čežnji da pronađe odgovore na pitanja svih pitanja, ona o smrti i prolaznosti, istini i laži, pa i slobodi koju često povezujemo upravo s putovanjem, no nakon čitanja ove knjige o tome ćemo razmišljati drukčije.