Koje su mogućnosti infrared dizajna?

Infrared dizajn je hrvatska inovacija koja omogućuje da se odabirom boja postigne dvostruki identitet. Ta se inovacija može primijeniti u mnogim industrijama, ali i u umjetnosti.

Slikarica Nada Žiljak već godinama slika tako da njezina djela imaju lice i naličje. Ispod našim okom vidljive slike, skriva se još jedna. Nada je vjerojatno jedina slikarica na svijetu koja tako slika. Boje su sasvim obične, kupuje ih u trgovini. Naizgled dvije jednake boje razlikuju se jer jednu infracrvena kamera vidi, a drugu ne. Time se otvara svijet novih izražajnih mogućnosti. 'Nisam bila skreptična, ali nisam na početku shvaćala. Bilo je malo teško raditi na taj način, ali kasnije sam dobila puno, puno varijanata na istu temu, što se kaže. Tako da mi je ta skrivena slika pružala mogućnosti otkrivanja mojeg osobnog slikarstva. I jedno i drugo je jednako vrijedno. Ovo što vidite okom to je u stvari slika boja, a ono skriveno je crtež, tako da su spojene dvije stvari, vrlo bitno za mene.', kaže umjetnica. 

Dobila je više svjetskih priznanja i medalja za svoje inovativno slikarstvo.
Ovom tehnikom oslikala je i - pisanice. Osim što su zanimljive izvana, iznutra skrivaju poruku Uskrsa: 'Unutar te nevidljive slike sam stavila simbole Uskrsa - Krista, križ, priče iz Biblije. Izvana je jedno uskrsno jaje našeg podneblja s motivima koji su mi bili bliski, podsjećali me na djetinjstvo, tako sam spojila nešto slično kao i u slici.' Nadin opus broji tisuće slika i grafika. Posljednjih desetak godina slika tzv. infrared, infracrveno slikarstvo dvostrukog identiteta. Jedan vidi naše oko, a drugi posebna kamera. Izoštrili su se i njezin umjetnički senzibilitet i njezina ruka, nadahnuti time što mogu izraziti svijest i podsvijest, javno i skriveno, više očarani nego podvojeni dvostrukim mogućnostima.


U emisiji Dobro Jutro, Hrvatska gostovao je profesor emeritus Vilko Žiljak koji već desetak godina sa svojim timom s Grafičkog fakulteta i Tehničkog veleučilišta Zagreb razvija taj dizajn. Izum se zasniva na činjenici da infracrveno svjetlo 'vidi' stvarnost drukčije nego što je vidi ljudsko oko. Stoga je moguće na tkaninu, platno, kožu…na svakidašnje predmete ugraditi tzv. 'nevidljivi identitet', skriveni identitet, odnosno neku skrivenu poruku. Naše je oko ne vidi, ali će se ona vidjeti ako predmet osvijetlimo infracrvenim zrakama.

Izum je do sada osvojio brojne svjetske nagrade - osamdesetak prvih mjesta na svjetskim natjecanjima za inovacije. Ova je inovacija iznimno primjenjiva. Najdalje je u primjeni došla Nada Žiljak koja već godinama slika 'dvostruke' slike, dvije slike u jednoj. Izum je moguće primijeniti u zaštiti dokumenata, diploma, tekstilnoj i kožnoj industriji, kao i u vojnoj.