Kako prijaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

Ubojstvo u Čistoj Velikoj nije nas šokiralo samo brutalnošću već i komentarima podrške ubojici na društvenim mrežama. No da se takvi ispadi više neće tolerirati i da građani traže kažnjavanje onih koji šire mržnju, dokazala je Nataša Ledić Grgurić za 'Labirint'. 

Jedna od objava koja huuška na nova ubojstva na Facebooku nastala samo dan nakon zločina. Šibenski haker Denis Periša, IT stručnjak i suradnik policije pokušao je sam otkriti tko stoji iza huškačkih riječi. Objava u kojoj se podržava ubojicu i poziva na nova ubojstva  satima je stajala na Facebooku. Periša ju je na koncu prijavio  DORH-u, koji je u roku od deset minuta reagirao. Prijava je proslijeđena MUP-u koji traga za počiniteljem, koji je u Njemačkoj, pokazala je Perišina istraga.

Istraživanje Fakulteta političkih znanosti pokazuje da većina građana Hrvatske razlikuje slobodu govora od govora mržnje. Ali, osuda je jedno a prijavljivanje drugo, tu je javnost nešto suzdržanija. Dok naša policija i sudovi još nemaju ujednačenu praksu, Njemačka već odavno oštro kažnjava govor mržnje. Ovih dana je otišla i korak dalje, tražeći od tvrtki poput Facebooka ili Twitera brisanje spornih sadržaja u roku od 24 sata nakon prijave nekog sadržaja na webu. U suprotnom prijete im i drastične kazne u visini do čak 50 milijuna eura.

Nedavno je jedan Švicarac optužen zbog toga što je na Facebooku lajkao antisemitski status, a  u Rusiji je zbog dijeljenja ili objave 'govora mržnje'  54 ljudi završilo u zatvoru. Denis Periša podsjeća da je govor mržnje u Hrvatsjkoj zabranjen Ustavom i da uvijek ima načina da ga se osudi i ulčini neprihvatljivim. Zato je i pokrenuo internetsku stranicu Anonymous Sibenik. Dakle, takav slučaj prijaviti DORH-u, koji će znati uputiti na kazneno djelo, ali u svakom slučaju će vam odgovoriti što da napravite dalje. U svakom slučaju može se i meni obratiti pa ga ja mogu preusmjerit na neke određene institucije.