Novo ruho oporavilišta bjeloglavih supova na Cresu

Centar za posjetitelje i oporavilište bjeloglavih supova Beli ovoga proljeća dobiva novo ruho - vrijedno 4 i pol milijuna kuna; izložbeni prostor, multifunkcionalnu dvoranu za predavanja, smještajni kapacitet i blagavaonu.

Oporavilište od prošle godine ima službenu dozvolu Ministarstva zaštite okoliša: od tada je oporavljeno i na slobodu pušteno 5 bjeloglavih supova. Upravo Cres i kvarnerski otoci Plavnik, Prvić i Krk sa oko stotinu gnijezdećih parova - jedine su hrvatske lokacije za rađanje i život bjeloglavih supova. Creske litice prirodno su mjesto na kojem se gnijezde. S njih, mladunci pri prvim letovima ljeti padaju u more. I tada ih spašavaju mnogi - od namjernika do turista. Zatim se rehabilitiraju u oporavilištu u Belom.

Podsjetimo; zakonom zaštićeni bjeloglavi supovi - zaštitni su znak otoka Cresa. Te velike ptice vjernoga srca imaju jednog partnera za cijeli život i svadbu uvijek u listopadu. Tada počinju njihovi svadbeni letovi tijekom kojih se može vidjeti i više od 70 parova. Slijedeći bitan mjesec za njih je prosinac kada polažu jaje u gnijezdo na kojem 50-tak dana leže i mužjak i ženka. U veljači se izleže mali sup u gnijezdu ostaje 3-4 mjeseca, a u srpnju počinju prvi pokušaji letenja nakon kojih slijedi još nekoliko mjeseci usavršavanja. Zatim kreću u migracije koje traju oko pet godina; sa Cresa lete na sjever do Švedske, južno do Čada u središnjoj Africi i do Maroka prema zapadu, te Turske prema istoku. Ako prežive obično se vraćaju na rodni otok na kojemu nađu partnera i ostaju cijeli život - nerijetko na istoj litici na kojoj su rođeni.