Posljednji pljesak za Relju Bašića

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu okupili su se brojni prijatelji i kolege  kako bi se oprostili i još jednom podsjetili na izniman život i djelo velikog glumca Relje Bašića.

Bezbroj je puta publika dugo stajala i neumorno pljeskala za više od 3700 predstava koje je u životu odigrao. Ovaj put nije bio na pozornici, na kojoj je počeo svoj profesionalni put, ali na celuloidnoj vrpci ostale su nebrojene i nezaboravne filmske,  televizijske, dramske i kazališne uloge.

Hrvatsko glumište, hrvatska kultura ostala je bez još jednog velikana kojeg će teško biti nadomjestiti, istaknula je ministrica kulture Rh Nina Obuljen Koržinek.

Tražio je perfekcionizam, nikad nije bio zadaovoljan, ali uvijek je bio pravi prijatelj, pravi kolega, rekla je glumica Lela Margitić.

Bio je na neki način lik građanskog Zagreba, opće građanske klase koja u vrijeme kad je on bio na vrhuncu nije bila pretjerano popularna, kazao je filmski kritičar Tomislav Kurelec.

Nije radio samo s uvezenim stvarima, nego je  poticao dramatičare da pišu za njegovo kazalište, u njemu je i režirao i glumio, bio je potpuni kazališni čovjek, što je rijetkost, istaknuo je akademik Boris Senker.

Suvremen u svoje vrijeme i ostao i današnjim mlađim generacijama i od moje kao simbol nečeg što utjelovljuje vrhunsku edukacijum, obraziovanje, poznavanje jezika, ali i jedno fantastično slalaženje u različitim kazališnim žanrovima, rekao je redatelj Ivica Buljan.

Kao što Rim ne bi bio Rim bez Mastrojanija, New York bez Woodyja Alena ili Pariz bez Belmonda, ni Zagreb ne bi bio isti da u njemu nije živio Relja.

Od Relje Bašića oprostiti u srijedu 12. travnja na zagrebačkom Krematoriju.