Na izložbi inovacija u Ženevi zagrebačkim fakultetima dvije zlatne i jedna srebrna medalja

Na 45. izložbi inovacija u Ženevi Sveučilište u Zagrebu predstavljale su tri sastavnice - Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti i Šumarski fakultet, te su za svoje inovacije osvojile dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, priopćilo je Sveučilište.

Zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju osvojila je inovacija s Grafičkog fakulteta pod nazivom "Nevidljivo označavanje u vizualnom infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom" autora prof. dr. sc. Klaudija Papa, prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak i dr. sc. Jane Žiljak Vujić.

Zlatnu medalju osvojila je i inovacija Fakulteta prometnih znanosti "Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta" voditelja doc. dr. sc. Mladena Nikšića, ostvarena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila. U čakovečkoj Radionici željezničkih vozila proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Srebrnu medalju osvojila je inovacija Šumarskog fakulteta - uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja. Patentirani uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja projektiran je, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkoga odsjeka Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da ovaj uređaj nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i nagrađenu inovaciju u Ženevi predstavljao je doc. dr. sc. Zoran Vlaović.

Na izložbi inovacija održanoj od 29. ožujka do 2. travnja, jednoj od najprestižnijih izložbi inovacija u svijetu, sudjelovali su inovatori iz 40 zemalja koji su predstavili više od tisuću inovacija na 8500 m2 izložbenoga prostora.

I ove je godine 45. izložbu inovacija u Ženevi posjetilo oko 45 tisuća posjetitelja, od kojih značajan dio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila, ističe se u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.