Dodjelom nagrada u Splitu završen Mali Marulić

Dodijelom nagrada najboljim ostvarenjima u Gradskom kazalištu lutaka Split večeras je završen 10. Festival hrvatske drame za djecu - Mali Marulić. Nagradu za najbolju dramatizaciju dobila je Maja Katić za predstavu 'Ljubiti, samo ljubiti', zagrebačkog Teatra Poco Loco, dok je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu 'U zvijezde', splitskog Gradskog kazališta lutaka.

Stručni žiri, u čijem sastavu su bili Ana Prolić, Dario Harjaček i Anastasija Jankovska, dvije ravnopravne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje,  i to nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelio je Ediju Ćeliću za uloge dječaka Tina i Djecozgraba u predstavi 'Nije me strah', Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, dok je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio Petar Konkoj za ulogu u predstavi 'U zvijezde', Gradskog kazališta lutaka Split.

Posebna nagrada za najbolju glumačku suigru dodijeljena je ansamblu predstave 'U zvijezde', Gradskog kazališta lutaka Split, te nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi 'Nije me strah' osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

U priopćenju se navodi kako ove godine nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija, kojeg su činili učenici splitskih osnovnih škola Nola Jakus, Luka Božanić, Rita Bjedov, Zita Buković i Tia Kovčo, nije dodijeljena u terminu održavanja festivala jer djeca nisu gledala predstave zagrebačkih kazališta koje su igrale na matičnim pozornicama. Uprava GKL-a Split poručuje da će i te predstave do kraja godine gostovati u Splitu, pa će i dječji žiri svoju nagradu naknadno proglasiti, navodi se u priopćenju.

Iako je njegovo održavanje zbog nedostatka potpore Grada i novca iz gradskog proračuna bilo upitno, jubilarni 10. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić ipak je održan. Po prvi puta, predstave su se izvodile u dva grada - Zagrebu i Splitu. 

'Mi vjerujemo da će se festival sljedeće godine vratiti u Split i da će se u cijelosti održati u Splitu. Vjerujem da će svi shvatiti kolika je vrijednoost ovog jedinstvenog festivala za djecu. Još uvijek jedinog profesionalnog festivala u Splitskoj-dalmatinskoj županiji i da će on biti još veći i bogatiji.', rekla je Marija Tudor, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split. Obećala je i da će do kraja godine osigurati gostovanje triju zagrebačkih predstava na pozornici GKL-a, pred splitskom publikom i dječjim žirijem. 

'Uz sve čestitke organizatorima i čestitke na diomišljatosti kako je sve organizirano i hrabrosti, mi smo jako sretni što smo uspjeli naći snage i doći na festival i pordržati ga', rekao je Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.