'Ustav Republike Hrvatske' osvojio tri nagrade na festivalu u Lecceu

Film Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske' osvojio je tri nagrade na 18. festivalu europskoga filma u talijanskom gradu Lecceu, objavio je Hrvatski audiovizualni centar na svojim internetskim stranicama.

Rajku Grliću
i Anti Tomiću nagrada za najbolji scenarij obrazložena je riječima: 'Prekrasan primjer kompleksne priče koja se poigrava različitim vrstama predrasuda. Teška tema koja postaje pristupačna kroz ironiju i ležeran ton filma'. Nagrada SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najboljega glumca pripala je Nebojši Glogovcu koji svojom interpretacijom, kako je obrazloženo, 'eksplicitno govori o marginalizaciji homoseksulanosti i nasilju nad manjinama'. Njegov lik, dodaje se, 'pod okriljem noći otkriva snagu neočekivane solidarnosti, koja nadilazi etnički konflikt i prijezir prema svemu različitom'. 'Ustav Republike Hrvatske' osvojio je i Nagradu publike.

Osvajanjem ovih nagrada film Rajka Grlića nastavio je uspješan niz međunarodnih nastupa koji je počeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas, podsjećaju iz HAVC-a. Glavne uloge u filmu tumače Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a autori scenarija su Ante Tomić i Rajko Grlić. Producent filma je Ivan Maloča. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.