Povratak na Mjesec: izložba o čovjekovoj fascinaciji svemirom

Ako želite kušati astronautski sladoled, vidjeti kako izgleda kamenčić s Mjeseca ili njemački stroj za šifriranje poruka tijekom Drugoga svjetskog rata 'Enigma', Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci je adresa za vas: danas je otvorena izložba 'Povratak na Mjesec'.

Izložba 'Povratak na Mjesec' pripremio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u suradnji s riječkim muzejom Peek & Poke te Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda. Upotpunjena je radionicama za djecu i odrasle koje se bave temama vezanima za shvaćanje budućnosti te predavanjima stručnjaka. Izložba će biti postavljena do početka listopada.

Datum otvaranja izložbe nije odabran slučajno budući da je 12. travnja 1961. u povijesti zabilježen kao dan kada je sovjetski astronaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir. Pokušali smo povijesno strukturirati priču, prikazujući fascinaciju čovjeka svemirom - od vremena kada je mogao samo gledati zvijezde bez tehnnoloških pomagala do nastanka dalekozora, teleskopa i ostalih uređaja te slijetanja na Mjesec u srpnju 1969., kaže jedna od autorica izložbe Vera Ružić.

Ideja o organizaciji izložbe došla je iz riječkoga muzeja informatike Peek & Poke, koji slavi deset godina postojanja, što je i svojevrsni nastavak izložbe Zaviri na Mjesec, koju su upriličili 2009.