Dobar majstor, zlata vrijedi

Dobar majstor, zlata vrijedi. Kvalitetan automehaničar uvijek ima posla. Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskoga Broda prvi je put domaćin državnog natjecanja budućih automehaničara i automehatroničara. Znanje su demonstrirali najbolji učenici iz 11 škola. Među njima ove se godine našla i jedna djevojka i pobijedila.

Marijana Gmižić Marković iz Velikej Gorice ljubav prema automobilima gaji od malena. Baš zato se školuje za automehatroničarku, zanimanje koje spaja mehaniku i elektroniku. Na državnom natjecanju pokazala je zavidno znanje i otkrila tajnu uspjeha - praksu.

Koliko su im ruke vješte, pokazalo je 11 najboljih u praktičnom dijelu natjecanja. Na dva automobila morali su utvrditi i otkloniti kvar. Najbrži i najspretniji u tim zadacima bio je Ivan Božanović iz Slavonskog Broda. Polaskan je titulom državnog prvaka, ali ona mu je, kaže, ponajprije poticaj za daljnje školovanje.

Isplatila su se višegodišnja ulaganja brodske škole u suvremene praktikume i pokretanje novih zanimanja. Učenici postižu izvrsne rezultate, a spremni su i na ono što ih čeka u budućnosti.

Moramo pratiti tehnologiju i adekvatno razvoju tehnologije moramo razvijati nova zanimanja nova usavršavanja nove dogradnje zanimanja postojećih i tako dalje, rekao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod Luka Mladinović.

A sve kako bi se što bolje prilagodili promjenama na tržištu rada i gospodarstvenicima ponudili radnike koji im zaista trebaju. To i jest smisao reforme strukovnog obrazovanja - pratiti suvremene trendove te školovati stručne i sposobne kadrove.