Riva velike barke

Glavne zvijezde rive u Malinskoj na otoku Krku ponovno će  biti stare pasare, trabakuli, bracere, leuti i drugi drveni romantičari.

Ideja 'Riva velike barke' potekla je od grupe mještana koji žele očuvati dio maritimne baštine te u projekt uključiti i mlade. Planiraju napraviti mul koji će biti razveden kao što su nekada tu bili mandrači i u sklopu izložbenog prostora povezati barke. Bit će to mandrač - 'Muzej koji plovi'. Svaka drvena barka imat će svoj prostor i mul. U obalnom će pojasu svoje mjesto imati i tematsko igralište za djecu 'Grope i konopi', staza Mediterana, tematska plaža Maestral i vidikovac 'Malinska na dlanu'. Zbog toga je općina Malinska išli u izmjene poslovnog plana i urbanističkog plana uređenja. U dogovoru s županijskom lučkom upravom osigurala je  da se područje uz sadašnju rivu izuzme iz GUP-a i na toj lokaciji ostvari ideja Riva velike barke.

Na kopnenom dijelu kameni je trg koji bi trebao biti gotov pred ljetnu sezonu. Dio projekta Rive velike barke je i škver. Peti naraštaj brodograditelja na starom su lokalitetu, nedaleko središta Malinske, izgradili novi škver. A tamo se radi na obnovi starih plovila. Lokacija škvera bit će izložbeni prostor tradicijske brodogradnje gdje će se u budućnosti posjetitelju omogućiti prezentacije i uvid u način kako su se nekada radila tradicijska drvena plovila, s kakvim alatom i s kojim materijalom. Grad Malinska je za ovaj projekt u pomoć pozvao i renomirane stručnjake za kulturni turizam. Drvo i more ovdje se spajaju kroz čitavu povijest. Naime, Malinska je bila izvozna luka drva za Italiju i Rijeku. Iznad Malinske je Dubašnica Malinska, šumsko područje koje je bilo izvozna sirovina, a danas dio turističke ponude. Cijeli taj projekt odvijat će se u etapama, u pet do najviše deset godina. Građevinski, morski i izložbeni dio projekta i središte Malinske imat će novi-stari duh rive.