Pisanice naših starih

Običaj ukrašavanja pisanica na tradicionalan način i danas se njeguje u mnogim baranjskim mjestima. U sklopu edukativnih školskih radionica, u Topolju i Dražu, stare tehnike šaranja jaja prenose se na mlađe naraštaje, koji tako u igri uče o tradiciji i kulturnoj baštini.

Motivi na pisanicama kao i na narodnim nošljama. Kako ukrasiti jaje tradicionalnim tehnikama znaju i mali Baranjci, učenici Osnovne škole Draž: 'Na jaja smo stavljali listove različitih trava i onda smo ih zavezali u čarape. Nakon toga smo ih kuhali u lukovinu, tako su radile naše bake'. Na radionicama smo naučili da se pisanice mogu ukrašavati voskom i čačkalicom.

Priča svoje majke o prošlim vremenima i šaranju jaja prisjeća se i gospođa Eva Drventić. I danas njeguje taj običaj: 'Nekada se šaralo gušćjim perom, ali isto i s kišćicom. Kišćica je drveni štapić na koji se učvrstilo malo lima i tada bi se isto taj komadić lima stvljao u vosak i zagrijavao i s tim se ukrašavalo. Kada sam ja bila dijete, jaja su se ukrašavala na Veliki petak. Nas djecu su poslali da baremo travu i pravimo gnijezda. Na Uskrs su naše majke skrivale ta jaja, a mi smo ih išli tražiti.' Tako je bilo nekada, a tako je i danas u Topolju. Čuvaju se narodni običaji, a šarene pisanice svoje će mjesto uskoro naći u - zekinu gnijezdu.