Četiri studentice, ljuska jajeta i zanimljiva ideja

Često nismo ni svjesni koliko hrane bacamo u otpad iako je jestiva i što je još važnije iznimno zdrava. Recimo ljuska jajeta sadrži kalcij istovjetan onome u našim kostima i zubima. Studentice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta upravo su od zdravog otpada napravili super zdravi keks.

Lucija Perković, Monika Kralj, Mihaela Marjan i Lucija Boras
ozbiljno su shvatile zadatak da osmisle čime će se predstaviti na studentskom natjecanju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Ecotrophelia. Kako je njegova svrha poticanje inovativnosti kod studenta osobito u dijelu eko proizvoda, pala im je na pamet ideja o zdravom keksu sačinjenom od vrlo zanimljivih sastojaka – jedan od njih je ljuska jajeta. Dva mjeseca je trajao proces pokušaja i promašaja dok nisu dobile idealnu recepturu. 'Neki od glavnih sastojaka keksa su: melasa, pahuljice pšeničnih klica, trop aronije, rogač i ljuska jajeta. Osim ovih glavnih sastojaka imamo sporedne sastojke kao što su kokos, limun, orasi, laneno ulje', objašnjava Mihaela.

Kao zaslađivači su korišteni med, suhe smokve i melasa. Cijeli je niz iznimno zdravih sastojaka u ovom malom slatkom keksu kojem su zbog hrskavosti nazvali Crustuli. A i na natjecanju su pobrale same pohvale. Keks se barem zasada ne može nigdje kupiti, no djevojke se nadaju da će u budućnosti pokrenuti proizvodnju.