Igrajte se poput starih Rimljana

Ususret 25. rođendanu emisije 'Dobro jutro, Hrvatska', koji je 27. travnja. ekipa je izišla iz studija i družila se s gledateljima na Trgu slobode u Umagu. Koliko je za bezbrižno i sretno djetinjstvo važna igra - znali su još u starom Rimu.

Kako su se igrali zna muzejska pedagoginja Barbara Crnobori iz Muzeja grada Umaga. Uz starorimsku košarku brojne antičke igre i dan danas žive - jednostavne su i mogu se igrati s bilo čime iz prirode. Antički astragali preteča je kocke za bacanje, a prethodnici autića starim Rimljanima su bili drveni konjići na kotačiće. Tu su i skakanje konopca i svojevrsni jo-jo.

Na raznim muzejskim radionicama dokazuju da se djecu može animirati kroz druženje u prirodi, na otvorenom, ujedno učeći brojne povijesne činjenice. A njih je u Umagu mnogo, što je gledateljima pokazala i v.d. ravnateljice Muzeja grada umaga Biljana Boić. Uz bogato nalazište Katoro, postojala je i velika rimska uljara, a bogatu baštinu vrijedno prezentiraju javnosti kroz razne manifestacije.