Osamnaest filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu

Za Zlatnu palmu na 70. filmskom festivalu u Cannesu natjecat će se osamnaest filmova, među kojima i 'Happy End' Austrijanca Michaela Hanekea, 'The Beguiled' Amerikanke Sofije Coppola, 'Wonderstruck' Todda Haynesa i 'Loveless' Andreja Zviaguintseva, objavili su organizatori.

Festival 17. svibnja otvara film Arnauda Desplechina "Les fantômes d'Ismaël" koji će biti prikazan izvan konkurencije.

U službenoj selekciji su i filmovi francuskih redatelja Jacquesa Doillona 'Rodin', Françoisa Ozona 'L'amant double', Michela Hazanaviciusa 'Le redoutable' te Francuza marokanskoga podrijetla Robina Campilla '120 battements par minute.

Osim njih, tu su i filmovi Južnokoreanaca Bong Joon-Hoa 'Okja' i Hong Sangsooa 'The Day After', Nijemca turskoga podrijetla Fatiha Akina 'In the Fade', Amerikanca Noe Baumbacha 'The Meyerowitz Stories', Japanke Naomi Kawase 'Radiance', Grka Yorgosa Lanthimosa 'The Killing of a Sacred Deer', Ukrajinca Sergeja Loznitse 'A Gentle Creature', Mađara Kornela Mandrucza 'Jupiter's Moon', škotske redateljice Lynne Ramsay 'You Were Never Really Here' te Amerikanaca Bennyja i Josha Safdieja 'Good Time'.

Crvenim tepihom i ove će godine prošetati brojne zvijezde poput Joaquina Phoenixa, Colina Farrella, Julianne Moore, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Nicole Kidman, Roberta Pattinsona, Vincenta Lindona, Isabelle Huppert i Jean-Louisa Trintignanta.

Izvan konkurencije redateljica Agns Varda i francuski umjetnik JR predstavit će dokumentarni film 'Visages, villages',a bit će prikazani i filmovi Miikea Takashija 'Blade of the Immortal' te Jamesa Camerona Mitchella 'How to Talk to Girls at Parties'.

S obzirom na to da će se neposredno prije canneskoga festivala u Francuskoj održati predsjednički izbori, predsjednik Festivala Pierre Lescure rekao je kako se nada da će festival ponuditi predah od politike koji će omogućiti da se ne razgovara ni o čemu drugome osim o filmu, no Cannes, dodao je, ipak ne može ignorirati politiku. Što se tiče osiguranja, ono će tijekom cijeloga festivala od 17. do 28. svibnja biti na najvišem stupnju kao i prošle godine, dodao je Lescure.