Kako sačuvati baranjske pustare?

Nekada su Baranjske pustare bile važni gospodarski objekti, pune života. Riječ je o ruralnim, urbanistički planiranim naseljima za smještaj radnika koji su radili na posjedima. Oko pola stoljeća stalno propadaju. Je li ih moguće očuvati kao industrijsku baštinu i dati im novu namjenu, raspravljalo se i u Osijeku. Da ne ostane sve na papiru, pokazali su i primjeri dobre prakse.

U Baranji je nekada bilo čak petnaest pustara. Na njima su najprije građeni gospodarski objekti, a zatim stanovi za radnike. 'Prvi cilj ove inicijative, a vjerujem i sličnih inicijativa je senzibilizirati javnost, jedinice lokalne samouprave i institucije da promisle o tome jesu li svjesni kakvu vrijednu industrijsku baštinu imaju.', rekao je Mislav Matišić iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Predstavljeni su i neki primjeri dobre prakse. Nije dovoljno samo obnoviti objekte i vezati ih uz sadržaje ruralnog turizma. 'Treba osigurati i proizvodnju, da se ne bi sve svelo samo na usluge. Potrebno je organizirati kreativne i umjetničke radionice kao i sudjelovanje u starim zanatima', objašnjava Dinko Pešić iz pustare Zlatna greda.

Uz obnovu baštine potrebno je vezati i sadržaje koji omogućuju samostalnu opstojnost ostvarenog projekta, kao što je nekada bilo. 'Pustare su u određenom povijesnom trenutku bile generatori gospodarskog razvoja. Sigurno da bar nešto od toga priželjkujemo i za mlađe generacije u budućnosti.', dodala je Ksenija Plantak iz pustare Višnjica. Kako je samo uz inicijativu i sredstva nemoguće ulaziti u ovakve kompleksne projekte, nužna je pomoć države.  Optimistična inicijativa u budućnost obnovi pustara  mogla bi se realizirati i sredstvima Europskih fondova.