Nova vrsta škampa dobila ime po grupi Pink Floyd

Novootkrivena vrsta škampa pucavca koju je na pacifičkim obalama Paname otkrila skupina znanstvenika iz Brazila, Sjedinjenih Država i Velike Britanije nazvana je po rock-bandu Pink Floyd, a jedan od znanstvenika mu je nadjenuo ime 'Synalpheus Pinkfloydi'.

Riječ je o škampu s asimetričnim ružičastim kliještima kojima pri škljocanju stvara kavitacijski mjehur čija implozija izaziva zvučni udar. Na taj način ovaj člankonožac iz obitelji rakova uspijeva usmrtiti ili ošamutiti plijen, stoji na blogu Prirodoslovnog muzeja Sveučilišta u Oxfordu.

Zaposlenik sveučilišta, znanstvenik Sammy De Grave, obožavatelj rock grupe Pink Floyd od tinejdžerskih dana objasnio je da je zvuk koji škamp proizvede toliko snažan da može usmrtiti manje vrste riba, a doseže i do 210 decibela, što je glasnije od pucnja iz pištolja.

Floyde slušam od četrnaeste. Njihov sam veliki obožavatelj i nekoliko sam ih puta slušao uživo, kazao je dr. De Grave koji je napisao izvješće o novootkrivenoj vrsti te dodao da ga je opis škampa potaknuo da vrstu nazove po svojem omiljenom bandu.

De Grave i njegovi kolege i ranije su neke vrste rakova nazivali po legendama rock'n'rolla. Jedna od njih nazvana je po frontmanu Rolling Stonesa, Micku Jaggeru - Elephantis jaggerai.