Virovitički urbani vrtovi

Mnogi Virovitičani nemaju novca za povrće s tržnice. Ipak, na gradskome zemljištu mogu uzgojiti vlastito, i to besplatno. Gradska uprava prije pet godina pokrenula je projekt urbanih vrtova na neiskorištenom zemljištu u Virovitici - kako bi pomogla umirovljenicima, nezaposlenima i socijalno ugroženima, a zainteresiranih je iz godine u godinu sve više.

Umirovljenica Nada Čizik živi sama u stanu u obližnjoj zgradi i već nekoliko godina ne kupuje povrće - uzgaja ga na dodijeljenoj parceli od stotinjak četvornih metara. Tijekom vrtlarske sezone u njemu je svaki dan jer za skroman umirovljenički budžet ušteđena kuna itekako dobro dođe.

Vrtove trenutačno obrađuje tridesetak obitelji - od umirovljenika i nezaposlenih pa sve do stanara obližnjih zgrada. Osim zemljišta, Grad im je osigurao besplatnu pitku vodu za zalijevanje pa im ostaje još samo uzeti motike u ruke. Građani su projekt objeručke prihvatili, a vrtovi, osim u smanjenju životnih troškova, pridonose uređenju grada. 

U vrtovima još ima mjesta za one koji žele sami proizvesti hranu. Osim ekonomske koristi, pružaju mogućnost da uživamo u plodovima vlastitog rada koji su sasvim sigurno zdraviji i ukusniji od onih iz trgovačkih lanaca.