Davor Španić - sisački graditelj automobila

U Sisku smo pronasli jednog zaljubljenika u automobile koji ih ne kupuje vec sam izrađuje. Njegovo ime je Davor Španić a ovo je prica o njegovoj velikoj strasti - gradnji automobila i vracanju staroga sjaja onima koje je nagrizao zub vremena.

Gdje god da se pojavi Davorovo vozilo mami poglede i ljubomorne uzdahe ljubitelja automobila. U pitanju je vjerna kopija Mercedesa 123 iz 1937. godine. Bilo je potrebno puno vremena, truda i ljubavi no najviše umijeća da bi taj metalni ljepotan izašao na cestu.

Otišao sam u Italiju, u Padovu, i kupio sam si model Mercedesa 123, baš mi se sviđao i rekao sam da ću napravit isti takav ali veliki. Nitko mi nije vjerovao ali evo, ipak je napravljeno, ponosno priča Davor ŠpanićIzrada je trajala 4 godine, pisao sam otprilike sate; trajalo je oko 3500 sati rada. Sve što se vidi sam sam napravio svojim rukama od limarije od unutrašnjosti, sjedala. Sve sam sam izrađivao, dodaje.

Morao je načiniti neke preinake na automobilu kako bi nesmetano mogao uživati u vožnji, prilagodio je stakla, žmigavce, pojaseve… no još postoje neki problemi kod registracije. Zato svog ljubimca vozi jedino vozi po susretima oldtimera. Nema tih novaca zbog kojih bi se odvojio od svojeg crvenog metalnog ljubimca. Previše je tu truda i rada uloženo, kaže Davor.

Vrijedne ruke ovoga majstora ovdje su vratile stari sjaj mnogim automobilima i motociklima. Svojim je hobijem zarazio i svoje sinove. Danas radi za svoj gušt, pred njim su još neki izazovi kao Mercedes iz 74. bit će tu puno muke i rada a sve za to da bi se uživalo u vožnji, zvuku motora i otvorenoj cesti. U Old timeru koji ne ostavlja na cjedilu.