Unatoč klimatskim promjenama u belgijskom parku prirode okotila se gorska kuna

Gorska kuna, životinja iz obitelji grabežljivica koja živi u hladnijim klimatskim područjima od zadnjega ledenog doba, ponovno je uspjela obnoviti stanište okotom ženskog potomka u parku prirode na jugu Belgije. 

U veljači je u parku prirode Caves of Han-sur-Lesse smještenom južno od Bruxellesa ženka gorske kune na svijet donijela žensko mladunče koje je ovaj tjedan konačno izmigoljilo iz jazbine, kazala je s ponosom glasnogovornica parka.

Gorske kune proširile su se Europom u pretpovijesno doba, no sada je njihovo glavno stanište u hladnijim područjima skandinavskih zemalja te u dijelovima Rusije i Sjeverne Amerike. Konzervatori i borci za zaštitu okoliša brinu da će njihova staništa u potpunosti nestati s obzirom na globalno povećanje temperature.

Trenutačno ih na području Europe živi oko 1300. 116 primjeraka živi u 45 zooloških vrtova i parkova prirode, kazala je glasnogovornica. Dodala je da uprava parka novopridošlicu kani prebaciti u zoološki vrt nakon što dosegne odgovarajuću životnu dob, odnosno dvije godine.

Potreba gorske kune za velikim staništem i teritorijem dovodi je do sukoba s ljudima, a lov i zamke znatno smanjuju njihov broj, uzrokujući njihov nestanak iz većeg dijela ranijih staništa.

Nastojanja da se gorska kuna proglasi ugroženom vrstom požnjela su slab uspjeh. Gorska kuna je grabežljivac, spremna pojesti svaku živu ili uginulu životinju na koju naiđe, ali najradije se hrani mesom kopitara. Najčešće su žrtve gorskih kuna sjeverni jelen i los. Ovaj grabežljivac ima zadivljujuća čula: na obali smrznute rijeke gorska kuna po mirisu može osjetiti mrtvu ribu duboko u snijegu i to s debelim slojem leda na površini te je za samo nekoliko minuta otkopati snažnim potezima šapa, naoružanih oštrim kandžama. Lukavstvo i snalažljivost u bajkama sjevernih naroda pripisuje se upravo gorskoj kuni, a ne lisici.