'Dani okusa varaždinskog kraja'

Nakon uskrsnog ponedjeljka u restoranima diljem Varaždinske županije počinje druga manifestacija pod nazivom 'Dani okusa varaždinskog kraja'. Turistička zajednica županije nastoji tako obnoviti pripravu tradicionalne hrane, vratiti mirise i okuse djetinjstva te turistima priuštiti gastronomski doživljaj za pamćenje.

Iznad Klenovnika, usred mora zelenih brežuljaka, selo Bezeki. Seoski turizam, mjesto u kojem je vrijeme stalo. Etno muzej, šetnica do izvora, seljačke sobe. Na drvene se stolove iznosi domaća, autohtona hrana. Polazište je to ovogodišnje manifestacije 'Dani okusa varaždinskog kraja'.

Barem dva domaća jela dnevno na meniju, uz domaće vino poslužuju ugostiteljski objekti koji nose standard 'Okusi varaždinskog kraja'. Upravo ta stara dobra hrana može utažiti žudnju nepca za jedinstvenim doživljajem. Bogatstvo jela i kulinarska umijeća varaždinske građanske kuhinje isprepliću se s jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica.

Bez emulgatora i konzervansa, pripremaju se jela od prirodnih namirnica uzgojenih u tom kraju. A ove godine na Danima okusa domaćin nudi - juhu s heljdinom kašom i suhim mesom, svinjsko pečenje iz paca, prosenu kašu s porilukom, kukuruznu zlijevku s jabukama.

Za svega 75 kuna po meniju, od 18. travnja do prvog svibnja, moći će se omastiti brk po domaći u restoranima od Varaždina do Ludbrega, Varaždinskih Toplica i Trakošćana do Klenovnika. U doba kad slobodno vrijeme i doživljaji koji se pamte postaju istoznačnice luksuza, domaći i strani turisti, ili pak ljudi koji jednostavno vole fino pojesti doći će na svoje.