Već 810 škola u Hrvatskoj koristi e-Dnevnik

Prije pet godina Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet razvila je e-Dnevnik, web aplikaciju za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku, a od tada broj škola koje sudjeluju u sustavu svake godine raste. U školskoj godini 2016./2017. u e-Dnevnik sustav uključeno je 256 novih škola, čime se broj škola u Hrvatskoj koje koriste e-Dnevnik popeo na 810.

Početkom školske godine 2011/12. kao pilot projekt uveden je u tri srednje škole: XV. Gimnaziji u Zagrebu, Gimnaziji Požega i u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. Od tada se u tri prva razreda svake škole službena evidencija vodi u e-Dnevniku, a 70 nastavnika je u ove razrede ulazilo s tablet računalima putem kojih su pristupali e-Dnevniku.
Aplikaciju je izradio CARNet te ona ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige, uz dodatne funkcionalnosti koje omogućava uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Dosad se nitko nije vratio na papirnati dnevnik - ova je tehnologija smanjila administrativne poslove kod nastavnika jer se svi podaci iz-matice automatski prepisuju. Sustav je potpuno siguran, tijekom svih pet godina zaprimaju prijedloge nastavnika i usvojoli su ih oko 50 posto.

Postoje i e-Dnevnik za učenike i e-Dnevnik za roditelje, gdje se vide sve ocjene, bilješke, izostanci, raspored lektire, pisanje zadaća - roditelji sve to vide s odmakom od 48 sati kako bi im roditeljistigli iskomunicirati školski dan. Roditelji vide samo podatke svojega djeteta. 

Gošća emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' Barbara Kolarek, pomoćnica ravnatelja Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet iznijela je brojne prednosti nove tehnologije.